The Musical World of Rocky Horror

Rocky Horror Show, 1977 Norsk Versjon CD (Front Cover)Rocky Horror Show, 1977 Norsk Versjon CD (Back Cover)

View Other Recordings

This album was originally released on LP by Talent in Norway in 1977. It was available only on (very scarce) vinyl for almost two decades, before a dedicated fan produced a limited edition bootleg CD-R in 1996. This official CD reissue would not come until 2002 (twenty five years after the original recording!), from Universal Music AS. Brand new packaging was created for this release, with additional photos from the show and extensive liner notes written by Stein Johnsen about the history of Rocky Horror in general and in Norway specifically through 2002 (all written in Norwegian, obviously!). For more information, refer to the overall album notes.

As of this writing in 2009, both LP and CD releases of this album are very difficult to find. It is however available digitally in MP3 form from Amazon MP3 Downloads.

Norway ©2002 Universal Music AS (014728 2)
UPC: 044001472824

Total running time: 44:58

 1. Science fiction/Dobbeltforestilling (Science Fiction/Double Feature) (2:58) - Magenta
 2. Bryllupsangen (Dammit Janet) (2:11) - Jan og Janne
 3. Alltid lys hos Frankenstein (Over At The Frankenstein Place) (2:48) - Jan og Janne
 4. En hip transvestitt (Sweet Transvestite) (3:03) - Frank
 5. Tiden blir skrudd (Time Warp) (3:21) - Magenta, Columbia, Riff-Raff, Fortelleren
 6. Damoklessverdet (Sword Of Damocles) (2:59) - Rocky
 7. Muskelmann-sangen (Charles Atlas Song) (1:57) - Frank
 8. Eddies Sang (Hot Patootie) (2:00) - Eddie
 9. Muskelmann-sangen [reprise] (Charles Atlas Song [reprise]) (1:23) - Frank
 10. Ta meg, ta meg (Touch-A, Touch-A, Touch Me) (2:21) - Janne
 11. Det hender iblant (Once In A While) (2:36) - Jan
 12. Eddies Teddy (3:00) - Dr. Scott
 13. Planet-manet (Planet Schmanet, Janet) (2:52) - Frank
 14. (Floor Show) (6:07) - Ensemblet
 15. Jeg vil hjem (I'm Going Home) (2:12) - Frank og ensemblet
 16. Super-helter (Super Heroes) (2:10) - Ensemblet
 17. Science Fiction (reprise) (0:58) - Magenta

Missing songs: NONE!

Rocky Horror Show, 1977 Norsk Versjon CD (Front Cover)
CD Front Cover
750x745 JPEG, 279 KB
Rocky Horror Show, 1977 Norsk Versjon CD (Back Cover)
CD Back Cover
750x589 JPEG, 337 KB
Rocky Horror Show, 1977 Norsk Versjon CD (Compact Disc)
Compact Disc
749x750 JPEG, 273 KB
Rocky Horror Show, 1977 Norsk Versjon CD (Liner Notes Part 1)
CD Liner Notes
750x747 JPEG, 393 KB
Rocky Horror Show, 1977 Norsk Versjon CD (Liner Notes Part 2)
CD Liner Notes
750x745 JPEG, 376 KB
Rocky Horror Show, 1977 Norsk Versjon CD (Liner Notes Part 3)
CD Liner Notes
750x370 JPEG, 198 KB
Rocky Horror Show, 1977 Norsk Versjon CD (Liner Notes Part 4)
CD Liner Notes
750x748 JPEG, 376 KB
Rocky Horror Show, 1977 Norsk Versjon CD (Liner Notes Part 5)
CD Liner Notes
750x741 JPEG, 312 KB
Rocky Horror Show, 1977 Norsk Versjon CD (Liner Notes Back)
CD Liner Notes Back
750x746 JPEG, 323 KB

ROCKY HORROR SHOW

En musikal? En film? Et fenomen?

Uansett hva man måtte mene om Rocky Horror Show, er det helt klart et stykke kunst som har klart å provosere, engasjere og stimulere mennesker over hele verden. Også her i Norge. Musikalen har vært satt opp to ganger på Centralteateret i Oslo, samt av flere mindre, lokale teatre og amatørgrupper. Filmen har vært vist en rekke ganger i forskjellige filmklubber landet rundt. Forestillingen er ikke mindre aktuell i dag enn den var da den kom.

ROCKY HORROR SHOW - OPPRINNELSEN

Musikalen ble unnfanget av Richard O'Brien, en skuespiller og forfatter fra New Zealand med noen relativt ubetydelige roller i filmer som "Casino Royale", "Hair" og "Jesus Christ Superstar". Den første oppsetningen var på The Royal Court Theater Upstairs i London, 16. Juni, 1973, hvor O'Brien selv gjorde rollen som den maniske hjelperen Riff-Raff. Rollen som Frank N. Furter ble tolket av Tim Curry, og stykket ble raskt en så stor suksess at forestillingen måtte flyttes til det langt større Kings Road Theater. Avisen London Evening Standard kåret Rocky Horror Show til årets musikal i 1973, noe som fikk amerikanerne til å fatte interesse. Bare ni måneder etter at den ble satt opp i London, var Tim Curry også med i den amerikanske oppsetningen på Roxy Theater i Hollywood. Meat Loaf fikk rollen som Eddie, mens Richard Gere, John Travolta og Jeff Conaway var blant skuespillerne som ble vraket under audition.

FILMEN - ROCKY HORROR PICTURE SHOW

Etter at musikalen hadde trukket to fulle hus hver dag under den 9 måneder lange spilleperioden, kom 20th Century Fox på banen for å lage filmen "Rocky Horror Picture Show". Innspillingene fant sted i England høsten 1974, og mange av skuespillerne var de samme som fra orginaloppsetningen i London og Hollywood. Tim Curry, Richard O'Brien, Meat Loaf og Patricia Quinn fikk på lerretet følge av en til da lite beskrevet Susan Sarandon i rollen som Janet Weiss. Filmen hadde premiere høsten 1975, og man kan trygt si at den ikke var en umiddelbar suksess. Det var først etter at man valgte å sette opp filmen som en såkalt midnattsmatiné i New York at det løsnet. I løpet av kort tid ble filmen satt opp som nattfilm over hele USA.

Interaktiviteten mellom publikum og lerretet var noe som skjedde så smått allerede i løpet av den første uka filmen gikk på kinoene i Hollywood. Her begynte noen av de som tidligere hadde vært på teateroppsetningen å synge med på sangene. Og fenomenet spredte seg med lynets hastighet over hele USA. Neste steg ble tatt i 1977, da den første fulle "dress-up" -forestillingen fant sted mellom to visninger av filmen på Fox Venice Theater i Los Angeles. Siden har dette grepet om seg på verdensbasis, og også i Norge kommer folk utkledd i kostymer, utstyrt med ris, paraply og vannpistol for en visning av Rocky Horror Picture Show.

ROCKY HORROR SHOW I NORGE

Stykket ble første gang satt opp i Centralteateret i oktober 1977. I programmet for forestillingen den gang skriver daværende teatersjef ved Oslo Nye Teater, Toralv Maurstad: "Helt siden jeg så det i London for 4 år siden har jeg hatt lyst til å se om vi kunne klare å lage en forestilling av den her hjemme." Med god hjelp av Ole Paus og Johan Fillinger ble tekstene oversatt til norsk. Det ble engasjert inn internasjonal ekspertise for scenografi, kostymer og lyssetting. Rollelisten ble også i Norge besatt med både etablerte skuespillere og folk fra musikkbransjen. Meat Loafs rolle som Eddie ble på norsk tolket av Per Elvis Granberg, mens Jahn Teigen og Gro Anita Schønn besatte rollene som henholdsvis Riff-Raff og Magenta. Knut Husebø gjorde en fremragende tolkning av Frank N. Furter både på scenen og musikalsk, mens Ivar Nørve og Kari Ann Grønsund ga en troverdig norsk drakt til Jan (Brad) og Janne (Janet).

Det ble de ventede avisinnlegg og debatter om moralens forfall, som overalt hvor Rocky Horror Show tidligere hadde vært vist. Det ble imidlertid spilt totalt 129 forestillinger i perioden fra 11. oktober 1977 til 18. mars 1978.

I 1996 ble det satt opp en studentoppsetning på Betong (kjelleren i Chateau Neuf) med blant andre Matthias Eckhof i en av rollene. Han gjorde rollen som Jan (Brad), og fikk senere rollen som Frank-N-Furter i nyoppsetningen på Centralteateret i mai 2000, som så langt er den siste oppsetningen. Hvor og når Rocky Horror Show settes opp neste gang får tiden vise, men det er ganske sikkert at forestillingen før eller siden vil komme til et lokale nær deg!

ROCKY HORROR SHOW - MUSIKKEN

Det finnes rundt 50 forskjellige versjoner av Rocky Horror Show-innspillinger på vinyl og CD, og felles for veldig mange er at man har brukt kjente og etablerte pop og rocke-vokalister til flere av rollene, både på scenen og på albumene. Meat Loaf var som nevnt med på både Roxy-oppsetningen og soundtracket fra filmen, mens både Gro Anita Schønn og Jahn Teigen var med å gjøre den norske plata til en av de bedre innspillingene som finnes. Den ligger høyt på flere Rocky Horror-lister over ikke-engelske utgivelser. Dette bekreftes også ved at det er med hele 3 låter fra den norske innspillingen på jubileumsboksen som ble utgitt i forbindelse med 15-års jubileet for filmen.

Arve Sigvaldsen, som produserte den norske utgivelsen, mener det skyldes to ting. For det første en rekke dyktige musikere og artister, men også at innspillingen skjedde som en full oppsetning i studio. Dette skapte en atmosfære som gjenspeiles i resultatet. Talent studio som var åstedet for innspillingen var et av Norges aller største studioer, slik at alle skuespillerene var samlet på en gang. Den eneste tekniske utfordringen man hadde under opptaket var at det ikke var mikrofoner nok. Resultatet var at flere av de som sang måtte dele mikrofoner, og dermed sto på rekke og rad og måtte rykke fram til mikrofonen da det var deres tur.

Den norske utgivelsen har til nå bare vært mulig å få fatt i på vinyl, men det har vært et 50-talls bootleg CD'er på markedet. Ifølge flere nettsteder var den norske versjonen en av de 2 som ennå ikke var utgitt på CD, men nå har du den orginale norske CD-utgivelsen i din hånd.

ROCKY HORROR SHOW I DAG

Rocky Horror show spilles idag på en lang rekke teatre over hele verden, og har forlengst oppnådd kult-status. Det finnes et utall av klubber og foreninger, det vrimler av nettsteder som trykker musikalen til sitt bryst, og som stadig rekrutterer nye fans både til film og teaterversjonen. Har du lyst til å lese mer om fenomenet Rocky Horror Show, prøv en av disse linkene:

http://www.rockyhorror.com
http://www.timewarp.org.uk
http://rhis.cjb.net

Stein Johnsen feburar 2002

Tekst og musikk av RICHARD O'BRIEN

Oversatt av Johan Fillinger og Ole Paus
Innspilt i TALENT STUDIO, Oslo 24. og 25. oktober 1977
Lydtekniker: Svein Engebretsen
Produsent: Arve Sigvaldsen

I ROLLENE

Jan: Ivar Nørve
Janne: Kari Ann Grønsund
Frank: Knut Husebø
Magenta: Gro Anita Schønn
Columbia: Julie Ege
Eddie: Per Elvis Granberg
Dr. Scott: Egil Åsman
Fortelleren: Bjarne Bø
Rocky: Zakhir Helge Linaae
Riff-Raff: Jahn Teigen

KOR: Ellen Waaler, Gudny Aspaas, Else Gro Waaland, Øystein Selenius, Per Age Myrdal, Jan Teigen.

ORKESTERET

Orkesterleder og tangentinstrumenter: Magne Amdahl.
Gitar: Kalle Helgesen.
Gitar: Freddy Lindquist.
Bass: Bjørn Jacobsen.
Trommer: Svein Erik Gaardvik.
Saksofon: Jan Thoresen.

Foto: Arve Ringen.